Sykkeltyper og historien bak

Det finnes mange ulike sykkeltyper. Vi skiller mellom Racersykler, terrengsykler, BMX-Sykler, hybridsykkelen som er en blanding mellom en terrengsykkel og en vanlig racersykkel.

Ellers kan vi nevne sammenleggbare sykler, liggesykler og den som er nyest på markedet nå, nemlig el-sykkelen. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hva som kategoriserer de ulike sykkeltypene og gjør hver og en særegen og unik.

Racersykkel

En Racersykkel er skapt for å konkurrere på landeveier og man kan kjøre veldig fort med disse på et stødig og stabilt underlag som asfaltveier. Dekkene er vanligvis tynne.

Terrengsykkel

Terrengsykler er som skapt for å brukes i terrenget. De tøffeste tar dem med seg på fjellturer og hytteturer høyt oppe i fjellheimen. På denne måten får de brukt sykkelen både som vekt siden de løfter den med seg opp og sykler enkelte passasjer av fjellturen ned igjen og de får utfordret sykkelen og sine fysiske grenser i nedoverbakke fra fjellet på røft og steinete underlag.

Terrengsyklene har som oftest røffe og grove dekk og demping bak.

I den senere tid har det også vokst frem en mer ekstrem variant av terrengsyklene, nemlig en sykkel som brukes i det øyemed å sykle så raskt som overhodet mulig nedover fjellstier og lignende.

BMX-Sykler

BMX-sykler er små og stødige sykler som ofte brukes i diverse konkurranser.

De har oftest bare ett gir og denne sykkelsporten begynte i USA. På 1980-tallet kom den til Norge.

Hybridsykkelen

Den klassiske hybridsykkelen består av en miks mellom racersykkelen og terrengsykkelen.

Aller best så passer den til helt vanlig hverdags-sykling, foreksempel til jobben om man har dårlig tid og vil sykle litt kjappere enn vanlig ellers så passer den godt til snille grusveier.

Blant annet har den mange ulike gir alt etter hva som passer best til situasjonen og den har store hjul og dessuten eksepsjonelt gode bremser når man behøver dem som mest.

Sammenleggbare sykler

Disse syklene er som oftest ganske små og kompakte for å kunne pakkes rett inn i en stor koffert. De er helt supre å ta med seg på tur og uansett hvor langt man skal så passer sammenleggbare sykler kjempegodt inn i bagasjerommet på hvilken som helst godt utrustet bil, på toget eller flyet kan man også ta dem med seg, de er rett og slett kjempe praktiske sykler.

Liggesykler

Liggesykler gjør at syklisten holder seg både varm og tørr og beskyttet mot kalde vinder og regn.

Om man sykler oppover eller nedover så vil man oppnå en god fart men om man skal kjøre opp en bakke så vil den ikke klare det like godt som en tradisjonell sykkel.

EL-sykkel

EL-sykkel har rukket å bli en kjempepopulær sykkel de senere årene. Den som kjører sykkelen får veldig god hjelp av en el-motor. På grunn av batteriet som den bærer med seg så vil den alltid veie mye mer enn en helt vanlig sykkel. Det som er særegent med en el-sykkel er at motoren bare vil fungere ordentlig så lenge føreren trør sykkelen fremover.

I tillegg til de syklene som vi har nevnt ovenfor så finnes det også tandemsykler og trehjulssykler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *